Iskolánk és edzéseink

Iskolánk története
Kovács Eszter 1999-ben alapította meg a Szegedi Wing Tsun kung-fu Iskolát, ahol gyermekek és felnőttek részére teszi lehetővé, hogy a kínai eredetű Wing Tsun kung-fu harcművészet elméleti és gyakorlati részét hiteles forrásból megtanulhassák. 2000-ben indult el az első női önvédelmi csoport, ahol a hölgyek egy női oktatótól tanulhatják az önvédelem technikai és taktikai elemeit.

Kovács Eszter 2001-ben kapta meg Leung Ting kínai nagymestertől az első mesterfokozatot, majd 2012-ben, az ötödik mesterfokozat megszerzésével a világszövetség legmagasabb fokozatú női mesterévé vált. A kínai harcművészetekben a tanítói szint elérését a sifu megszólítással jelzik.

 

A heti rendszerességű kung-fu edzések mellett a diákok és a mesterek rendszeresen gyakorolják a lassú mozgással összekötött légzőgyakorlatokat, azaz chi-kung gyakorlatokat. Szegeden 2007-ben indult az első önálló chi-kung csoport, ahol Eszter a Kínában tanult chi-kung gyakorlatokat és a hozzájuk kapcsolódó filozófiát adja át diákjainak.

2010-ben és 2012-ben Dr. Kovács Milán is elkísérte őt Kínába, ahol együtt mélyítették kung-fu tudásukat neves hong-kongi mesterek segítségével. Kovács Eszter 2016-ban alapította meg a Wu De Harcművészeti Egyesületet, ahol a harci technikák és a hozzájuk kapcsolódó elméletek mellett a wu-de, azaz a harci erények is nagy szerepet kapnak a tanítás során. Gyermekeket és felnőtteket is tanítanak, rendszeresen tartanak női önvédelmi tanfolyamokat, harci és földharc edzéseket, chi-kung tanfolyamokat. A diákoknak évente többször lehetőségük nyílik a technikai napokon és a nyári táborokban bővíteni tudásukat, valamint vizsgán bizonyítani az elért tudásszintet.

Egyesületünk nevéről

A wu-de jelentése harci erények. Az alapvetések megegyeznek a japán szamuráj erényekkel és az európai kultúrkörben szintén széles körben ismert középkori eredetű lovagi erényekkel.

A wu-de-vel rendelkezőt könnyű felismerni: az alapvető egyetemes erényeken túl (szerénység, becsületesség, alázat, állhatatosság, bátorság, türelem, segítőkészség, határozottság) fontos ismérve, hogy minden alkalommal, találkozzon bárkivel, mindenkinek tud adni valami értékeset. A wu-de, a harcművészek etikai kódexe, nem csak egy szabályokból álló lista, hanem egyben a minden harcos által vágyott és elérendő ember ideál meghatározása is.

Az iskolánk wu-de kalligráfiáját Kong Ling Guang kalligráfus mester – aki Konfuciusz 73. generációs leszármazottja, amely a kínai kultúrában nagy előkelőséget jelent – készítette el az iskola vezetőivel történt megismerkedés után, rokonszenve jeléül. Kong mesterrel való találkozásunkat az SZTE Konfuciusz Intézetnek és igazgatóinak, Cao Hang és Mohr Richárd uraknak köszönhetjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                    Dr. Kovács Milán, Kong Ling Guang mester és Kovács Eszter

 

Wu De fokozatrendszer

A Wu De Harcművészeti Egyesületben a gyermekek junior vizsgákon, a felnőttek pedig a hagyományos Wu De vizsgákon adhatnak számot tudásukról. A junior vizsgaprogram 6 részre van felosztva, míg a Wu De vizsgaprogram 12 tanulófokozatból és 6 mesterfokozatból áll.

A fokozatokhoz kapcsolódó színeinek szimbolikus jelentésük van, minden szinthez tartozik egy erény, a diáknak különös figyelmet kell fordítania ennek az erénynek az elsajátítására illetve gyakorlására a hétköznapokban is.

Edzéseink

Reggeli, esti valamint hétvégi edzéseink közül választhatnak az érdeklődők. A reggeli edzéseket Sifu Dr. Kovács Milán tartja kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton 8-tól 8:50-ig. Ezek mobilitás-fejlesztő erőnléti edzések, melyekkel szimmetriába hozhatjuk magunkat, illetve a hétköznapi tevékenységeinkhez is lendületesebben állhatunk hozzá. Kedden, csütörtökön és pénteken 9 órától 10 óráig pedig Wing Tsun kung-fu edzéseket vezet kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A junior és ifi foglalkozásokat Sifu Kovács Eszter vezeti hétfőnként és szerdánként délután 5-től 5:40-ig. Ugyanezeken a napokon este 6 órától fél 8-ig Wing Tsun kung-fu edzést tart az ifi és a felnőtt korcsoportoknak.
Csütörtökönként két hetente este 6-tól fél 8-ig Sihing Kaposta Róbert és Sifu Kovács Eszter tart kis csoportos foglalkozásokat különféle tematikákkal, mint például a földharc, az eszköz elleni védekezés vagy a női önvédelem.
Szombatonként chi-kung, do-in és hosszúbotos edzésekre lehet jelentkezni, ezek azonban előre kihirdetett időpontokban vannak, nem minden héten.

Előzetes jelentkezés minden esetben szükséges ha meg szeretnéd látogatni valamelyik edzésünket. Kérlek jelezd érkezésed a +36 20 3315 409-es telefonszámon!

Az első edzés

Az első edzésre kérlek jelentkezz be, hogy várhassuk érkezésed! Hozz magaddal egy fehér pólót, kényelmes nadrágot és edzőcipőt. Gyere kezdés előtt 10 perccel, hogy legyen időnk bemutatkozni egymásnak, megismerhesd a Wu De Mozgásteret és a csapatot!

 

IMG_0519.jpg
IMG_0445.JPG
tanuló fokozatok.jpg
fokozatjelek2.jpg
IMG_7470
henger
IMG_7001
bot2
IMG_6921
FY1841_8551