top of page

vizsgák

A Wu De fokozatrendszer

A Wu De Harcművészeti Egyesületben a gyermekek junior vizsgákon, a felnőttek pedig a hagyományos Wu De vizsgákon adhatnak számot tudásukról. A junior vizsgaprogram 6 részre van felosztva, míg a Wu De vizsgaprogram 12 tanulófokozatból és 6 mesterfokozatból áll. A fokozatokhoz kapcsolódó színeinek szimbolikus jelentésük van, minden szinthez tartozik egy erény, a diáknak különös figyelmet kell fordítania ennek az erénynek az elsajátítására illetve gyakorlására a hétköznapokban is.

A felnőtt vizsgákról:

Az első fokozatot általában már 2-3 hónap edzés után le lehet tenni, ezt követően viszont nő a tananyag mennyisége és az elvárás is pontosság, ütőerő, koordináltság tekintetében, így a haladó fokozatoknál már fél év-1 év is el szokott telni egy-egy vizsgaszint megugrásához. Van egy régi kung-fu mondás: „nem az számít, hogy mikor kezdtél kung-fuzni, hanem hogy hol tartasz” - nincs előre meghatározott "kivárási idő", mindenki a saját tempójában halad. 12 felnőtt fokozat van, a 12. már a "mesterjelölt" fokozat.

Aki más kungfu iskolából érkezik, besoroló vizsgát tehet, mely díjmentes és a megszerzett fokozata hűen tükrözi a tudását. Ilyen esetben minden korábbi fokozat teljes anyagát be kell mutatni vizsgán, hogy biztosan ne legyen hiányos a tudás.

Első fokozatra a fokozatjel mellé a Wu De pólót, második fokozatra pedig a Wu De nadrágot kapják a vizsgázók, hetedik fokozatra pedig a haladó Wu De pólót. Sikeres mestervizsga esetén a teljes mesteruniformis ajándék a vizsgához. A vizsgára érvényes tagsági könyvvel lehet jelentkezni, melyet a vizsgára vinni kell, ebben is regisztrálásra kerül az új fokozat.

A junior vizsgákról:

6 junior fokozat van, melyeket 5 éves kortól 10 éves korig lehet letenni. Ha valaki sikeresen levizsgázik mind a 6 junior fokozatra és betöltötte a 9. életévét, elkezdheti a készülést a felnőtt fokozatokra. Ilyenkor a felnőtt 1. és 2. fokozatra újabb Wu De pólót és nadrágot kap ajándékba a vizsgához. Kivételes esetben, például ha a gyermek betölti a 10. életévét még a 6. junior fokozat megszerzése előtt, a 2. és a 4. junior fokozatot "ugródeszkaként" használhatja, hogy a felnőtt vizsgarendszer 1. fokozatára készülhessen.

Az asszisztensi és edzésvezetői vizsgákat díjmentesen tehetik le egyesületünkben a tanítani vágyó növendékek.

tanuló fokozatok.jpg
fokozatjelek2.jpg
277741261_1628404790860759_1549506318057706053_n.jpg
bottom of page