top of page

Gyakori kérdések

 • Mit kell tudni az első edzésről?
  A Szegedi Wu De Harcművészeti Iskolában az első edzés egy díjmentes próbaedzés, az érdeklődőnek lehetősége van kipróbálni a gyakorlatokat, megismerni a csapatot és a mestert, valamint a mesternek is lehetősége van megismerni a diákot, mielőtt döntenének a továbbiakról Az első edzésre hozz magaddal egy fehér pólót, kényelmes nadrágot és edzőcipőt. Gyere kezdés előtt 10 perccel, hogy legyen időnk bemutatkozni egymásnak, valamint részt tudj venni a bemelegítésen!
 • Meg lehet-e nézni egy foglalkozást?
  A junior edzésen igen, bár azt szoktuk javasolni, hogy első alkalommal már álljon is be gyakorolni a gyermek, hogy valós tapasztalatot szerezhessen. A felnőtt edzések kapcsán a próbaedzés már valódi részvételt jelent.
 • Milyenek az edzések?
  Mindenki azzal az intenzitással gyakorol, ahogy tud. Sokan mondják első edzés végén, hogy „Nagyon féltem, hogy mi lesz, de kellemes csalódás volt, egyáltalán nem volt félelmetes!” Az edzések általában formagyakorlatból, alapgyakorlatok ismétléséből, páros gyakorlatokból, önvédelmi technikákból és saját testsúlyos kung-fu specifikus erősítésből állnak. Vannak reggeli és esti edzéseink, Wing Tsun kung-fu, erőnléti, földharc és Chi-kung/do-in foglalkozásaink.
 • Jönnék, csak még soha nem jártam sehova, nem baj?
  Nem. A Wing Tsun kung-fu egyszerű, könnyen lehet vele haladni, előképzettség egyáltalán nem szükséges. Ha már jártál valahova, akkor viszont fontos, hogy „üres csésze” legyél.
 • Néha fáj a térdem, lehet így kung fu-zni?
  Többnyire igen, konzultálj a csapatorvosunkkal edzés előtt, hátha még javítani is tudsz rajta a mozgással!
 • Mit érdemes tudnom a vizsgákról?
  Évente többször nyílik lehetőség vizsgára, a felnőtteknek általában minden évszakban egyszer, a gyermekeknek évente 3 alkalommal: tavasszal, a nyári napközis táborokban és decemberben. A felnőtt vizsgákról: Az első fokozatot általában már 2-3 hónap edzés után le lehet tenni, ezt követően viszont nő a tananyag mennyisége és az elvárás is pontosság, ütőerő, koordináltság tekintetében, így a haladó fokozatoknál már fél év-1 év is el szokott telni egy-egy vizsgaszint megugrásához. Van egy régi kung-fu mondás: „nem az számít, hogy mikor kezdtél kung-fuzni, hanem hogy hol tartasz” - nincs előre meghatározott "kivárási idő", mindenki a saját tempójában halad. 12 felnőtt fokozat van, a 12. már a "mesterjelölt" fokozat. Aki más kungfu iskolából érkezik, besoroló vizsgát tehet, mely díjmentes és a megszerzett fokozata hűen tükrözi a tudását. Ilyen esetben minden korábbi fokozat teljes anyagát be kell mutatni vizsgán, hogy biztosan ne legyen hiányos a tudás. Első fokozatra a fokozatjel mellé a Wu De pólót, második fokozatra pedig a Wu De nadrágot kapják a vizsgázók, hetedik fokozatra pedig a haladó Wu De pólót. Sikeres mestervizsga esetén a teljes mesteruniformis ajándék a vizsgához. A vizsgadíj 8000 Ft, a vizsgára érvényes tagsági könyvvel lehet jelentkezni, melyet a vizsgára vinni kell, ebben is regisztrálásra kerül az új fokozat. A díjmentes besoroló vizsgánál a fokozatjelzést kapja a vizsgázó ajándékba. A junior vizsgákról: 6 junior fokozat van, melyeket 5 éves kortól 12 éves korig lehet letenni. Ha valaki sikeresen levizsgázik mind a 6 junior fokozatra és betöltötte a 8. életévét, elkezdheti a készülést a felnőtt fokozatokra. Ilyenkor a felnőtt 1. és 2. fokozatra újabb Wu De pólót és nadrágot kap ajándékba a vizsgához. Kivételes esetben, például ha a gyermek betölti a 12. életévét még a 6. junior fokozat megszerzése előtt, a 2. és a 4. junior fokozatot "ugródeszkaként" használhatja, hogy a felnőtt vizsgarendszer 1. fokozatára készülhessen, ebben az esetben az 1. és 2. vizsgához nem kap újabb uniformist.
 • Hogyan rendelhetek kung-fu ruhát magamnak?
  Az első időszakban fehér pólóban, kényelmes tréningnadrágban és sportcipőben gyere. Első fokozathoz ajándékba kapod a Wu De pólót, második fokozatra a Wu De nadrágot. Ezeket kiérdemelni tudod és ajándékba kapod meg, pénzért megvásárolni nem lehet.
 • 5 éves a gyermekem. Honnan tudom, hogy érett-e már a kung-fu-ra?
  Ki kell próbálni egy junior foglalkozást. Ezt követően a szülő és az oktató megbeszélik a tapasztalatokat és közösen döntenek, hogy eljött-e már az ideje a kung-fu tanulásának.
 • A junior edzések során a szülők bent maradhatnak az edzésen?
  Az első foglalkozáson kérni szoktuk, hogy maradjanak bent a szülők - nézzék meg, hogy milyen egy foglalkozás, hogyan érzi magát gyermekük. Ezt követően már csak a gyermekek maradnak, így szorosabb köteléket tudnak kialakítani társaikkal és tanáraikkal.
bottom of page