top of page

TÖrténetünk

Iskolánk története


Kovács Eszter 1999-ben alapította meg a Szegedi Wing Tsun kung-fu Iskolát, ahol gyermekek és felnőttek részére teszi lehetővé, hogy a kínai eredetű Wing Tsun kung-fu harcművészet elméleti és gyakorlati részét hiteles forrásból megtanulhassák. 2000-ben indult el az első női önvédelmi csoport, ahol a hölgyek egy női oktatótól tanulhatják az önvédelem technikai és taktikai elemeit.

Kovács Eszter 2001-ben kapta meg Leung Ting kínai nagymestertől az első mesterfokozatot, majd 2012-ben, az ötödik mesterfokozat megszerzésével a világszövetség legmagasabb fokozatú női mesterévé vált. A kínai harcművészetekben a tanítói szint elérését a sifu megszólítással jelzik.

 

A heti rendszerességű kung-fu edzések mellett a diákok és a mesterek rendszeresen gyakorolják a lassú mozgással összekötött légzőgyakorlatokat, azaz chi-kung gyakorlatokat. Szegeden 2007-ben indult az első önálló chi-kung csoport, ahol Eszter a Kínában tanult chi-kung gyakorlatokat és a hozzájuk kapcsolódó filozófiát adja át diákjainak.

 

2010-ben és 2012-ben Dr. Kovács Milán is elkísérte őt Kínába, ahol együtt mélyítették kung-fu tudásukat neves hong-kongi mesterek segítségével. Kovács Eszter 2016-ban alapította meg a Wu De Harcművészeti Egyesületet, ahol a harci technikák és a hozzájuk kapcsolódó elméletek mellett a wu-de, azaz a harci erények is nagy szerepet kapnak a tanítás során. Gyermekeket és felnőtteket is tanítanak, rendszeresen tartanak női önvédelmi tanfolyamokat, harci és földharc edzéseket, chi-kung tanfolyamokat. A diákoknak évente többször lehetőségük nyílik a technikai napokon és a nyári táborokban bővíteni tudásukat, valamint vizsgán bizonyítani az elért tudásszintet.

Egyesületünk nevéről

 

A wu-de jelentése harci erények. Az alapvetések megegyeznek a japán szamuráj erényekkel és az európai kultúrkörben szintén széles körben ismert középkori eredetű lovagi erényekkel.

A wu-de-vel rendelkezőt könnyű felismerni: az alapvető egyetemes erényeken túl (szerénység, becsületesség, alázat, állhatatosság, bátorság, türelem, segítőkészség, határozottság) fontos ismérve, hogy minden alkalommal, találkozzon bárkivel, mindenkinek tud adni valami értékeset. A wu-de, a harcművészek etikai kódexe, nem csak egy szabályokból álló lista, hanem egyben a minden harcos által vágyott és elérendő ember ideál meghatározása is.

 

Az iskolánk wu-de kalligráfiáját Kong Ling Guang kalligráfus mester – aki Konfuciusz 73. generációs leszármazottja, amely a kínai kultúrában nagy előkelőséget jelent – készítette el az iskola vezetőivel történt megismerkedés után, rokonszenve jeléül. Kong mesterrel való találkozásunkat az SZTE Konfuciusz Intézetnek és igazgatóinak, Cao Hang és Mohr Richárd uraknak köszönhetjük.

IMG_0519.jpg
bottom of page