top of page

Virtues in action

  • Facebook
  • YouTube

  A projektet egy ötfős baráti csoport valósítja meg az Európai Szolidaritási Testület pályázati program támogatásával. Mindannyian végzünk sporttevékenységet, önkéntes tevékenységeket különböző területeken, és többen közülünk a jövőben sportedzőként kívánnak tevékenykedni. E személyes motivációk indítottak el minket abba az irányba, hogy megvalósítsunk egy olyan tevékenységsorozatot, amelynek révén azokon a csoportokon tudunk segíteni egészségmegőrző és egészségjavító foglalkozások keretében, akikre a sport szempontjából nem vetül akkora figyelem, mint azokra, akik meg tudják fizetni a fizikai aktivitást. A legkülönbözőbb sportszervezetek kínálnak számtalan sportlehetőséget általános iskolás kortól felnőtt korig az érdeklődők részére, azonban a kisgyerekek és kiváltképpen az idősek többségük számára nem jelentenek célcsoportot.

  Rendszeresen önkénteskedünk a projektünket befogadó WU DE Harcművészeti Egyesületben (pl. adományszervezés, bemutatók, rendezvények, táborok szervezése), ill. már korábban is számos önkéntes programban vettünk részt, így már viszonylag nagy tapasztalatunk van közösségi tevékenységekben.

 

A következő okokból döntöttünk a projekt megvalósítása mellett:

  • többünk számára személyes tapasztalat, mekkora nehézséget jelent egy idős, nehezen mozgó rokon gondozása

  • magunk is tapasztaljuk, hogy a kisgyermekek nagy része képernyőfüggő, és ennek következtében már pici korban is mozgásszegény életmódot folytat. Ez egyenes utat jelent a gerincbetegségekhez és egyéb mozgásszervi problémák kialakulásához.

  • olyan tevékenységek kidolgozását kellett kitalálnunk, amelyek mindannyiunk számára kihívást jelentenek, és így továbbfejlődhetünk a minket érdeklő területeken

  • fontos volt, hogy találjunk olyan személyeket, akik tudásukkal segíthetik fejlődésünket, ezáltal a projekt magas szintű megvalósulását

 

  Mivel több olyan szakemberrel állunk kapcsolatban, akik segíteni tudnak nekünk tudásukkal, tapasztalataikkal a tervezett projekt megvalósításában, és egyúttal személyes fejlődésünk előrehaladását is támogatni tudják, végül úgy döntöttünk, belevágunk a tervezésbe. 

  Projektünk célja a Szegeden és környékén élő kisgyermek és idős korosztályok sportra, egészséges életmódra nevelése, illetve motiválása annak érdekében, hogy életminőségük minden életkorban a lehető legjobb legyen. A prevenció fontosságának hangsúlyozása és annak a gyakorlatban történő bizonyítása, hogy a megfelelően végzett testmozgás képes visszafordítani káros folyamatokat. Idősek esetében külön célunk a fájdalommentes élet elősegítése vagy legalább hozzájárulás a mozgásszervi eredetű fájdalmak csökkentéséhez.

  Fontosnak tartjuk a szülők, óvónők és idősotthonok gondozóinak tájékoztatását is, hogyan segíthetnek a gyerekeknek, illetve időseknek a mozgásszervi problémák kialakulásának megelőzésében vagy a fájdalmak csökkentésében.

Legalább öt óvodában és idősek otthonában valósítjuk meg tevékenységeinket.

  A célok elérése érdekében az alábbi eszközöket használjuk fel: gyógytorna jellegű gyakorlatok, távol-keleti eredetű vázizomzat erősítő és nyújtó gyakorlatok (chi-kung, tai-chi, do-in), ill. ún. proprioceptív gyakorlatok, amelyek kifejezetten a sérülések megelőzését szolgálják. 

  Tevékenységeink még vonzóbbá tétele érdekében alapvető fizikai és verbális önvédelmi technikákat is oktatunk két célcsoportunknak.

  A projekt záró szakaszában gyerekekkel és idősekkel közösen készített fotósorozatok révén a szélesebb társadalom figyelmét is felhívjuk, hogy a rendszeres, nem feltétlen megerőltető mozgás is óriási hatással lehet a mozgásszervi problémák megelőzésében. Az egyedül is végezhető gyakorlatokról videó sorozatot készítünk. A projekt utolsó szakaszában szakmai szervezetekkel való találkozók során együttműködéseket generálunk a két célcsoport szélesebb körű elérése érdekében. Nyomtatott és online formában is elérhető módszertani kiadványt készítünk.

A projekt során legalább az alábbi célok elérését tervezzük:

Fotópályázatot hirdettünk a Virtues in Action Projekt keretein belül "Unokámmal tornázunk" címmel, hogy a fiatalokat és idősebbeket motiváljuk a mozgásra, az együtt mozgásra. Íme a legmotiválóbb fényképek, ahol a két generáció, nagyszülő és unoka együtt tornáznak.

"A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szolidaritási Testület pályázati program keretében valósul meg. A weblap tartalmában foglaltak csak a szerző véleményét tükrözik, és az Európai Bizottság nem felelős a benne szereplő információk semminemű felhasználásáért."

eu_flag_co_funded_pos_[cmyk]_right_HU.jp
20200720_175423_edited.jpg

Miklós-Balog László

34814367_2144519198910120_14761298968486

Komlovszki Eszter

A csoport tagjai

Screenshot%202020-07-09%20at%2013.21_edi

Nedelcu Gabriella

68566713_2451677374889053_43350122954626

Péntek Melinda

71150468_2609354289124228_47478272775956

Szabó Vendel

bottom of page