Wing tsun

  A Wing Tsun kung-fu a többi kung-fu stílushoz hasonlóan Kínából ered. Különlegessége, hogy rendkívül hatékony, érzékeny célpontokat támad rövid és precíz mozdulatokkal, így kiválóan alkalmas önvédelemre egy kisebb termetű ember számára is. A támadó erejét elvezeti, és a saját erejét hozzáadva fordítja azt vissza a támadóra. A Wing Tsun lábmunkáját gyors lépések és alacsony rúgások jellemzik, melyeket a kéztechnikákkal szinkronban hajtanak végre.

 

  A Wing Tsun viszont nem csupán harcról és önvédelemről szól, hanem az önkifejezésről, a személyiségfejlesztésről és az önmegvalósításról is. Mint bármely más művészetre, a Wing Tsun-ra is igaz, hogy jobban megismerjük általa önmagunkat, saját korlátainkat. A kung-fu gyakorlása során nem csak a testünket eddzük, a sok gyakorlás során nagyobb magabiztosságot, kitartást és állóképességet is szerzünk. A gyakorlás során fejlődik a koncentrációs képesség, a kondíció, a reflexek és a mozgáskoordináció is.

 

  A fizikai képességek fejlesztésén és egy egészséges életfilozófia elsajátításán kívül a gyakorlók logikája és memóriája is fejlődik: a gyakorlatok során nagy hangsúlyt fektetünk az anatómiai és fizikai magyarázatokra, illetve az ok-okozati viszonyok összefüggésének elmagyarázására. A keleti kultúrán át betekintést nyerhetünk a kínai nyelv és filozófia rejtelmeibe; az erkölcsi nevelés segítségével pedig a tanuló elsajátítja az önfegyelmet, a társai és a mestere iránti tiszteletet és a türelmet is. A Wing Tsun edzéseken elsajátított elveket és tanításokat a diákok nem csak gyakorlás közben, hanem a mindennapi életben is alkalmazni tudják, így ezek egyfajta útmutatóvá is válhatnak számukra ahhoz, hogy megtalálhassák a helyes utat, illetve a saját útjukat a mai világban.

IMG_8458
AZS_4652
2012.01. Hong Kong 230